Geschiedenis

Wie was… Rosa Parks (1913-2005)

Nog niet zo heel lang geleden waren discriminatie en racisme onderwerpen die veel aan bod kwamen in het dagelijks leven van gekleurde mensen. Deze ‘rassenscheiding’ is een groot probleem in de Verenigde Staten van Amerika. De Civil Rights Movement is een periode (1954-1968) waarin Amerikaanse, donkere mensen opkomen voor hun rechten.. Rosa Parks was daar één van.

 

Op 4 februari 1913 wordt Rosa Parks geboren in de stad Detroit in de Amerikaanse staat Michigan. Wanneer in het begin van de jaren ’50 een burgerrechtenbeweging ontstaat sluit zij daar bij aan. Een burgerrechtenbeweging houdt in dat de burgers zich in gaan zetten voor een bepaald doel. In dit geval is het doel gelijke rechten voor alle Amerikanen, wat je huidskleur ook is. Donkere Amerikanen mochten bijvoorbeeld niet stemmen, hadden eigen scholen en mochten op bepaalde plekken in steden of dorpen niet eens komen. Daar moet verandering in komen vinden ze, en terecht!

1963_march_on_washington
Een protest mars. “We demand voting rights NOW!” > “Wij eisen NU stemrechten!”

Op 1 december 1955 komt Rosa Parks in het nieuws. Het zit zo.. in die tijd moesten alle donkere Amerikanen achterin een bus zitten als ze met de bus reizen, dit stond zelfs in de wet! Komt er een blanke man, vrouw of kind aan, dan moet je je verplaatsen of zelfs de bus uit als er verder geen plek meer is.

13830900524_defd604201_b
De échte bus waarin Rosa Parks zat.

Rosa zat op 1 december 1955 in een bus, er kwam een blanke man aan maar zij wilde niet verplaatsen. Zij stond niet voor hem op en bleef gewoon zitten. De politie werd erbij geroepen en ze kreeg een boete van $14. Rosa weigerde dit te betalen en werd daarom gearresteerd. Drie maanden later in februari 1956 werd ze veroordeeld wegens het ‘verstoren van de openbare orde’ tot 4 dagen gevangenisstraf, wat betekent dat ze niet luisterde naar de politie wanneer dat wel moet. Ze heeft ‘maar’ een dag in de gevangenis gezeten, aangezien haar medestanders van de burgerrechtenbeweging haar borg hadden betaald.

Rosa Parks wordt gearresteerd.
Rosa Parks wordt gearresteerd.

Rosa Parks werd vanaf dat moment een voorbeeld voor veel gekleurde Amerikanen die het oneens waren met hoe zij behandeld werden en wat zij konden doen. De Civil Rights Movement ‘eindigt’ in 1964 met de Civil Rights Act van dat jaar. Daarin werd het in de wet opgenomen dat niemand gediscrimineerd meer mag worden op basis van je ras, geloof of waar je vandaan komt bij het kopen of huren van een huis. Ook wordt het illegaal om mensen fysiek kwaad te doen op basis van iemand zijn ras, geloof of waar hij/zij vandaan komt.

De Amerikaanse president Johnson ontmoet de burgerrechten leiders.
De Amerikaanse president Johnson ontmoet de burgerrechten leiders.

Wat vind jij van Rosa haar daad? Had ze gelijk om zich niet te verplaatsen? Laat het hieronder in de reacties achter maar, houd het netjes. Iedereen heeft recht op een eigen mening, als je maar zorgt dat je mening goed geargumenteerd is (je kan je mening uitleggen).

 

tot-snel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.