Onderwijs

Verkiezingen 2017: links & rechts?!

Op 15 maart zijn er verkiezingen in Nederland. Tweede Kamer verkiezingen om precies te zijn. De  politieke partijen zijn links, rechts of centraal… maar wat betekent dat? 

Aan de Tweede Kamer verkiezingen doen straks maar liefst 28 (!) politieke partijen mee. Dat zijn er nogal wat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika (waar er 4 partijen zijn waarvan 2 hele grote) heb je hier enorm veel keuze als kiezer. Je hoort misschien wel eens dat er gesproken wordt over Linkse partijen en Rechtse partijen. Ik leg je hier uit wat het verschil is.

De Tweede Kamer vanuit de spreekstoel.

Links‘ en ‘Rechts‘ zijn begrippen die nog wel eens veranderd zijn in de loop van de tijd. Zo zijn er behoorlijk wat partijen gewisseld qua plek en is de betekenis van de begrippen ook wel eens aangepast. Voor het gemak houden we het bij de betekenis van de begrippen nu.

Links

Tegenwoordig wordt links vaak bestempeld als vooruitstrevend. Dat betekent dat zij voor verandering en vernieuwing zijn. Zij zoeken naar nieuwe manieren om iets “beter” te maken. Een ander woord voor vooruitstrevend is “progressief”. Daarnaast vinden linkse partijen dat de overheid een grote rol heeft in het leven van mensen. Zij geven bijvoorbeeld regels voor bedrijven die pakjes sigaretten produceren om daar van die nare afbeeldingen op te zetten. Daarmee hopen ze dat mensen minder gaan roken, en op die manier bemoeien de overheid zich met de maatschappij. Dit betekent trouwens niet dat rechtse partijen zich helemaal niet met ons mensen bemoeit hoor.

Kortom:

Wat willen ze zoal?

  • Geen bezwaar tegen belastingverhoging, in ruil voor hoge sociale zekerheid (iedereen heeft een gegarandeerd minimumbestaan en kan dus ‘normaal’ leven)
  • Voorstander van de verzorgingsstaat, de overheid heeft de taak om voor de burger te zorgen
  • Niet al teveel geld geven aan verdediging, bijvoorbeeld een klein leger
Het kabinet Rutte I (2010) van VVD en CDA. In het midden minister-president Mark Rutte (bruine stropdas).
Rechts

Als links vooruitstrevend is, is het bijna logisch om te denken dat rechts van behoudend is. Dat klopt ook, over het algemeen. Zij hebben een voorkeur voor het houden van zaken zoals ze zijn. Niet teveel veranderen en vasthouden aan alles wat goed loopt. Niet veranderen omdat het “nieuw” of “hip” is. Een ander woord voor behoudend is “conservatief”. Daarnaast vinden rechtse partijen dat de rol van de overheid zo klein mogelijk moet zijn. Bedrijven kunnen dus voor een groot deel zelf bepalen hoe zij te werk gaan. Bedrijven hebben bijvoorbeeld regels waar ze zich aan moeten houden als het gaat om het ontslaan van werknemers. Je kunt niet zomaar iemand ontslaan als baas, maar een rechtse partij kan willen dat dat makkelijker wordt voor een baas. Het is maar een voorbeeld.

Kortom:

Wat willen ze zoal?

  • Internationale bescherming van de vrijheid
  • Geen belastingverhoging
  • De hulp aan arme landen in bijv. Afrika is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkst (ontwikkelingshulp)
Het binnenhof in Den Haag. Het politieke centrum van Nederland.
Centrum & radicaal

Natuurlijk zijn er ook partijen die zich niet helemaal links of helemaal rechts noemen. Die partijen zitten dan in het “centrum”, in het midden. Neem bijvoorbeeld D66. Het ligt een beetje aan het onderwerp dat je pakt (cultuur, economie, onderwijs), want ze hebben zowel doelen die links als rechts zijn. Die zitten er dus wat tussenin, en dan zitten ze in het centrum.

Aan de andere kant heb je ook nog partijen die héél duidelijk voor links of rechts kiezen. Die hebben soms “radicale” opvattingen, en dan worden ze extreem-links of extreem-rechts genoemd. Extreem-linkse partijen willen dan bijvoorbeeld hele extreme hervormingen/veranderingen invoeren, terwijl extreem-rechts juist heel erg het oude wil behouden. Dat vinden ze heel belangrijk.

Planning van de verkiezingen.

Ik zal in de komende twee week regelmatig een update posten over de verkiezingen. Wil je nog iets specifieks weten? Laat het achter in een reactie, dan ga ik er mee aan de slag! Weet jij al op wie je gaat stemmen of op wie je zou willen stemmen?

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.