Persoonlijk

Dromen & ambities

Ik ben inmiddels afgestudeerd en heb een goede baan op een heel leuke school. Toch heb ik nog best wat dromen en ambities, en ik vertel je graag wat deze zijn. 

Tot kort geleden was mijn enige ambitie afstuderen en een vaste baan. 2016 was wat dat betreft echt een top jaar, want ik behaalde beiden. De afgelopen 6/7 maanden heb ik nagedacht over wat ik eigenlijk nog wil doen. Dan bedoel ik niet mijn privé leven (huisje, boompje, beestje staat namelijk zeker tussen mijn dromen), maar mijn professionele dromen en ambities. Het zullen zowel doelen op korte, als lange termijn zijn.

Als je wil dat je dromen uitkomen, dan moet je als eerst wakker worden. / Stop niet met dromen om maar bij de rest te horen, dromers laten de wereld vooruit lopen.
YouTube/bloggen

Een jaar geleden begon ik met mijn YouTube kanaal TijdreisTV. Ik had niet verwacht dat ik binnen een jaar zoveel leuke reacties, enthousiaste volgers en samenwerkingen zou hebben. Elke keer verbaas ik me er weer over. Waar ik vorig jaar tegen aan liep is dat ik voor een deel nog studeerde en daarnaast nog niet wist hoe ik precies video’s wilde maken. Inmiddels heb ik daar een beter beeld bij en wil ik daar verder in groeien. Op dit moment heb ik 281 subscribers, waar ik echt al enorm blij mee ben! Ik zou dat aantal in ieder geval willen verhogen naar 500, misschien zelfs 750 of 1000 (tjah, het is dromen he). Maar voor 500 gaan we! 

Daarbij wil ik graag mijn samenwerkingen vergroten. Ik heb al plannen staan met het Fries Museum, maar ik weet dat er zoveel meer mogelijk is met mijn onderwijs en de geschiedenis. Hier komt het bloggen ook bij natuurlijk. Dit doe ik nu enkele weken, maar ik haal er veel plezier uit. Ook hier wil ik in groeien, samenwerkingen aangaan, volgers vergaren, enz. Heb je ideeën, laat ze vooral achter! Alle feedback is welkom. Mijn hoofd zit in ieder geval ook vol met ideeën, dus blijf bij om alles te zien in 2017!

Studeren

Maar je bent toch net afgestudeerd? Ja, dat klopt. Toch kriebelt het wel enorm om weer te gaan studeren. Hierbij heb ik twee richtingen die ik interessant vind, maar compleet uit elkaar liggen. Aan de ene kant wil ik me graag verdiepen in het brein van jongeren, pedagogiek bijvoorbeeld. Het lijkt me heel fijn om als docent beter leerlingen te begrijpen en te kunnen begeleiden. Aan de andere kant haal ik erg veel plezier uit mijn YouTube kanaal en op die manier onderwijs ontwikkelen. Een opleiding of cursus die te maken heeft met video en/of televisie maken lijkt me ook heel gaaf. Dat ik daar meer in kan groeien. Ik houd jullie op de hoogte!

Teveel van ons gaan niet onze dromen achterna, omdat we bang zijn. / Als je je dromen volgt en in je leven doet wat je leuk vindt, zul je veel succesvoller zijn.
Methode/boek schrijven

Als leerling of oud-leerling weet je dat je een geschiedenis lesboek had. Tegenwoordig zijn er veel digitaal, maar ze zijn niet zo anders dan jaren geleden. Ik loop er als kritische docent tegenaan dat ik lang niet alles goed geschreven/verwoord/uitgelegd vind. Logisch ook, want je zult toch op je eigen manier verhalen vertellen. Ondanks dat zou ik in de toekomst wel mee willen werken aan een – liefst digitale – geschiedenismethode.

Later zal ik er nog op terug komen, maar wat betreft je enthousiast maken voor je vak is Freek Vonk wel echt een enorm voorbeeld voor me. Hij heeft een eigen tijdschrift met zijn verhalen en reisverslagen, een show zowel in het theater als op televisie en daarmee heeft hij duizenden kinderen en jongeren enthousiast gemaakt over dieren en de natuur. Hij heeft ook een aantal kleine boeken geschreven voor kinderen. Dat zou ik ook willen. Niet al te grote boeken met verhalen over de geschiedenis, gericht op kinderen/jongeren met prachtige illustraties. In de ideale situatie zou ik er 10 uit willen geven, 1 per tijdvak.

Theater/televisie

Net als mijn voorbeeld Freek, wil ik ook een televisie serie en een theater show hebben waarin ik uitleg doe over de bijzondere geschiedenis verhalen die er zijn. In mijn YouTube video’s verkleed ik me regelmatig en wordt ik een soort karakter uit de geschiedenis. De eerste keer voelde het wat gek en de meeste leerlingen verklaarden me eerst ook voor gek, maar de reacties zijn echt ZO goed. Ik vind het ook echt heel leuk om te doen. Daarom ben ik er van overtuigt dat het ook echt heel leuk zou kunnen zijn. De grootste droom hiervan is toch wel het theater, want met mijn YouTube kanaal heb ik al een soort televisie serie (al mis ik hier wel de professionele materialen, benodigdheden en hulp die het allemaal beter zouden maken).

Al je dromen komen uit. / Volg je dromen – geannuleerd.
Docente

Dit ben ik natuurlijk al. Ik werk 4/5 dagen in de week in Sneek als docente en ik vind het geweldig. Ondanks alle dromen die ik heb en waar ik echt voor wil gaan, zal ik het docente zijn de komende jaren niet gedag willen zeggen. Elke dag weer geniet ik van mijn leerlingen, van hun verhalen, van de gesprekken, van hun dromen, van onze samenwerking… Stuk voor stuk zijn het toppers die door hun, soms pittige schooltijd proberen te komen en ik probeer op mijn manier daar hen in te begeleiden. Tijdens mijn eigen schooltijd had ik een aantal docenten die mij nog steeds bijblijven om hun begeleiding, steun en plezier in het lesgeven. Dat wil ik ook. Ik wil een docente zijn die echt een aandeel heeft gehad in het vormen van leerlingen, een positief aandeel natuurlijk. Want een jongeren zien veranderen van kind in de brugklas, naar jong-volwassene in hun eindexamen jaar is echt fan-tas-tisch. Lieve jongens en meiden, als jullie dit lezen… ik ben zó trots op jullie. Echt waar. 

Tjah, dat zijn er nogal wat. Ik ben inmiddels 27 maar ik ben dus nog lang niet klaar met dromen. Ik hoop ook dat jij nog niet klaar bent met dromen, want je kunt zoveel doen en bereiken in het leven. Tussen deze blogpost door staan verschillende quotes die gaan over dromen en ambities. Ze komen je namelijk niet aanwaaien. Daarbij zeggen mensen wel eens dat je met hard werken alles kan behalen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Natuurlijk moet je werken om je dromen te laten uitkomen, en dat wordt ook hard werken. Maar soms moet je ook zeker geluk hebben en de juiste mensen in je omgeving hebben. Ik ben hier mee bezig en zoek contact met bedrijven of personen die mij verder kunnen helpen. Mocht jij hulp nodig hebben of een kan je simpelweg wel een peptalk gebruiken, dan moet je mij maar een berichtje sturen. Dromers moeten elkaar helpen!

Wat zijn jouw dromen en ambities? Laat het me weten in de comments! Voor nu, vast een fijne week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.