Onderwijs

Verkiezingsdag 2017! Maar hoe werkt het?

Het is vandaag 15 maart 2017, dat betekent Tweede Kamerverkiezingen! Spannend, maar hoe werken die verkiezingen nu precies? 

We hebben één keer in de 4 jaar Tweede Kamerverkiezingen. Voordat we zover komen, even een uitleg van de Nederlandse politiek. Wij hebben best een lastige naam voor onze politieke instellingen. Wij hebben in Nederland namelijk een Constitutionele monarchie maar ook een Parlementaire democratieHeel simpel gezegd betekend dat het volgende:

  • Constitutionele monarchie: we hebben een koningshuis, met daarbij een ander instelling met eigen bevoegdheden. Zoals bij ons de Eerste- en Tweede kamer.
  • Parlementaire democratie: wij, de burgers, kiezen vertegenwoordigers in het parlement, waardoor wij dus invloed hebben op de manier van regeren in ons land.
Hier was ik bij! De inhuldiging van onze monarch/koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Eerste en Tweede kamer

Wij hebben daarbij een Eerste en een Tweede kamer. Wat doen zij?

  • De Eerste kamer keurt de wetten goed of af die door de Tweede kamer gemaakt worden.
  • De Tweede kamer maakt wetten en controleert de ministers.

De volwassen Nederlanders stemmen vandaag om de Tweede kamer te vullen. Daar staan 150 blauwe stoeltjes, ook wel zetels genoemd. Daar moeten mensen op komen te zitten die daar door het Nederlandse volk voor gekozen worden.

De Eerste kamer, hier worden wetten goedgekeurd maar ook afgekeurd.
De Tweede kamer, hier worden wetten gemaakt en ministers gecontroleerd.
Dus… wat gebeurd er dan vandaag en morgen?

Er mag vandaag tussen 7.30 uur en 21.00 uur gestemd worden op een stembureau. In 2014 waren er een kleine 9.000 stembureaus over heel Nederland, dat zal nu ongeveer hetzelfde zijn. Na 21.00 uur worden de stemmen geteld, en dan zal langzaamaan de uitslag beetje bij beetje bekend worden. Dit kan wel even duren, want alle stemmen worden met de hand geteld. Dat komt omdat veel digitale programma’s nog steeds te gevoelig zijn, en daarom gehacked kunnen worden. Dat willen we natuurlijk niet! Er wordt gestemd op een heel groot papier, zoals je hieronder ziet, door met een rood potloodje 1 persoon met rood te markeren in het vakje ervoor. Doe je het anders, dan telt je stem niet!

Een stembiljet!
Kamerleden

Dan zullen de 150 personen, die op het stembiljet staan, met de meeste stemmen beëdigd worden als kamerlid. Je wordt dan officieel lid van de Tweede kamer. Daarvoor moeten ze een eed afleggen. Ze moeten zweren dat ze hun best zullen doen om het beste te doen voor Nederland. Ze mogen niet omgekocht of iets dergelijks worden.

Formatie

En dan wordt het pas echt spannend! Want welke partijen gaan regeren, en mogen dus samen gaan bepalen hoe het gaat. In Nederland moet je, om te regeren, minimaal 76 zetels (die blauwe stoelen he) halen. Dat is namelijk de helft van de 150 stoelen in de Tweede kamer + 1. Het is nog nooit gebeurd dat dat 1 partij gelukt is in Nederland, dus de partijen zullen moeten samenwerken. De partij die de meeste stemmen heeft gehaald mag beginnen om te kijken met wie ze kunnen samenwerken.

Dit kan wel even duren, de vorige keer (2012) duurde de formatie 54 dagen. De Belgen deden er trouwens in 2010/2011 iets langer over, namelijk 541 dagen (oeps!). In 2012 was de VVD de grootste partij met 41 zetels, de PvdA was de tweede partij met 38 zetels. Samen hadden ze 79 zetels, en dus genoeg! Zij hebben samen geregeerd de afgelopen 4 jaar.

Formateur

De formateur is de man of vrouw die waarschijnlijk minister-president wordt. Die gaat mensen zoeken die minister of staatssecretaris willen worden. Een minister is iemand die leiding geeft aan een ministerie, bijvoorbeeld over Defensie. Een staatssecretaris is iemand die de minister ondersteund, er is dus ook 1 staatssecretaris van Defensie. Die mensen gaat de formateur bij elkaar zoeken.

Regeerakkoord

Als de formatie bepaald is zullen ze een regeerakkoord schrijven. Dit is een papier waarop staat wat de partijen de komende 4 jaar willen bereiken. Daarin staat ook hoe ze dat gaan doen en wat ze daar voor nodig hebben.

Nieuw kabinet

Als dit allemaal klaar is hebben we een nieuw kabinet. Als alles goed gaat kunnen zij de komende 4 jaar er tegenaan. De koning beëdigt alle ministers (dan worden ze dus officieel minister) en dan is de formatie officieel klaar. Vanaf dat moment kan de nieuwe regering aan de slag met de plannen die in hun regeerakkoord staat.

Kabinet Rutte II (2012-2017). Minister-president Mark Rutte, vicepresident Lodewijk Ascher en de 11 ministers.

Er komen dus bijzondere tijden aan! Dit keer is het extra spannend, want er zijn maar liefst 5 partijen die in de peilingen heel dicht bij elkaar liggen. Dat zijn de linkse partijen Groenlinks en D66 (centraal-links), de rechtse partijen VVD en PVV en de centrale partij CDA. We gaan het zien!

Wat denk jij? Welke partij wordt het grootst? Of waar zou jij op stemmen? Laat het me vooral weten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.