Geschiedenis

Sprookjes: Hans & Grietje

Oeps, vergeten in te plannen. Sorry! Hier is het verhaal over de broer en zus, Hans & Grietje,  dat wereldwijd bekend is. Er is geen Disney verfilming van gemaakt, maar in vrijwel elk sprookjesboek staat dit verhaaltje. Omdat Hans & Grietje in zoveel verschillende landen bekend zijn, krijg je ook verschillende versies. Ik pak de twee bekendste eruit, en zal aan het eind nog kort wat bijzonderheden opsommen.

Gebroeders Grimm – 1812

De Gebroeders Grimm zul je nog wel vaker voorbij zien komen, want zij hebben honderden verhaaltjes aangepast (zoals Assepoester) en bedacht. Zij schreven in 1812 een boek met een serie verhalen erin, Kinder- und Hausmärchen. De verhalen erin zijn genummerd, en Hans & Grietje zijn bekend onder nummer KHM15, 15e verhaal dus.

Het verhaal is vrij bekend. Hans en Grietje zijn de kinderen van een zeer arm echtpaar. Vader is houthakker en moeder is niet in beeld. Wel hebben ze een stiefmoeder, die met het idee komt om de kinderen achter te laten in het bos. Ondanks dat vader dit eigenlijk niet wil, gaat hij akkoord. Er is gewoonweg niet meer genoeg eten voor alle vier (ouders + kinderen).


Wanneer ze alleen in het bos zijn en niet naar huis kunnen komen ze een snoephuisje tegen. Daar zouden ze genoeg van kunnen eten, maar er woont een heks. Die heeft de bedoeling voor Hans en Grietje vet te mesten om lekker op te kunnen peuzelen. Uiteindelijk weet Grietje de heks met een smoes in de oven te lokken, doet hem dicht en dood de heks. Wanneer Hans en Grietje weer thuis weten te komen, is vader erg gelukkig en stiefmoeder is al overleden. Eind goed, al goed.

Nationale Opera

In 2015 maakte de Nationale Opera een eigen versie van dit verhaal, natuurlijk in de vorm van een opera. Hierin is het geen schattig sprookje meer maar een naar verhaal dat zich afspeelt in de 21e eeuw. De ouders van Hans en Grietje zijn niet straatarm, maar schatrijk. Ze willen Hans en Grietje kwijt omdat ze zonder kinderen op vakantie willen naar Ibiza. De kinderen worden gedumpt en eten een week niet voordat ze bij een peperkoekenhuisje uit komen. Vervolgens worden de kinderen dronken gevoerd door de heks waardoor ze niks meer kunnen. De heks wil Hans vetmesten, maar ook eindigt de opera met Grietje die de heks in de oven weet te lokken. Eind goed, al goed.

Broodkruimelnavigatie?

Wat wel grappig is, is dat Hans en Grietje iets bekends hebben achtergelaten in ons huidige leven. Ze zijn op heel veel websites terug te vinden, namelijk de broodkruimelnavigatie. Je ziet een voorbeeld hieronder. Wetenschap –> Letterkunde –> Boek –> Boek naar type –> Kinderboek. Daarmee kun je precies zien hoe je terecht bent gekomen bij jouw huidige pagina door simpelweg door te klikken. Net zoals dat je heel makkelijk terug kunt klikken naar een eerdere pagina (de broodkruimel, bijvoorbeeld Boek) om weer bij je startpagina (thuis, in dit geval Wetenschap) uit te komen. Dit komt bij Hans vandaan, die broodkruimels/kiezelsteentjes op grond achterliet om weer thuis uit te komen!

Feitjes

Er zijn verder weinig specifieke aanpassingen bekend, maar in sommige verhalen is er geen heks maar een wolf. Wat bijzonder van dit verhaal is, is dat het sprookje op dezelfde plek begint en eindigt. Namelijk in het huisje van Hans en Grietje. Als laatste zit het cijfer 2 er uitgebreid in, er zijn twee huisjes, twee boze vrouwen, twee vogeltjes en de kinderen gaan twee keer op pad. Heel bijzonder!

Aanstaande zaterdag komt het 3e sprookjes alweer in deze reeks, dan komt Doornroosje!

 

Eén reactie

 • Jules Vismale

  Het verhaal over de vlucht en de opvang van asielzoekers in het bejaardenhuis van Eindhoven kan enigszins vergeleken worden met het sprookje van Grimm over Hans en Grietje.
  In dit erg bekende sprookje probeerde de gemene en egoïstische stiefmoeder van de beide kinderen hen kwijt te raken in tijden van armoede en schaarste waar de vader op tegen was. Tot twee keer toe werden ze in een diep bos achtergelaten waar de wilde dieren hen zouden verslinden (?) en kwamen ze opeens aan bij een peperkoekhuisje waar een heks het “gastvrij” ontving.
  Helaas was deze heks alleen maar uit eigenbelang aardig tegen Hans en Grietje, liet hen daar slavenarbeid verrichten en probeerde Hans vet te mesten als een kerstgans of kalkoen om hem hierna te consumeren! Gelukkig kon Grietje dit verhinderen, gooide de heks in een oven, wisten beiden weg te komen en namen ze de schat van de heks mee naar hun vader. De boze stiefmoeder (zij was vast goed bevriend geweest met de heks) was inmiddels in kommer en kwel overleden en de houthakker was blij dat hij zijn kinderen weer terug had en zo rijk werd met de schat van de heks.
  Vergelijking: Hans en Grietje (arme asielzoekers) worden constant door hun stiefmoeder (moslimextremisten in Afrika en Syrië) verjaagd en laten hun vader gedwongen achter in diens regio. Ze zijn hierna verplicht om een reis te ondernemen door een eng en gevaarlijk bos (Middellandse Zee) en komen ze aan bij het peperkoekhuisje (Europa).
  Daar worden ze door de valse heks (EU-politici en andere linkse figuren) opgewacht en aanvankelijk gastvrij ontvangen. Helaas lopen veel van de asielzoekers alleen het risico om zelf uitgebuit en geknecht te worden of eventueel daar verjaagd of vermoord door asielzoeker-hatende Europeanen.
  Hans (een overbetuttelende asielzoeker) is echter zijn vrijheid kwijt en Grietje (de slavin) weet hierna de heks (de asielzoeker-knuffelende EU) in een oven te werpen en samen gaan beiden er met de schat (miljoenen aan EU-geld) ervandoor richting hun vader terwijl hun stiefmoeder (moslimextremist) is overleden of verjaagd. Dan zijn ze daar eindelijk in hun huisje (Afrika of Syrië) schatrijk geworden en valt het peperkoekhuisje ten prooi aan bosdieren (EU-hatende Europeanen) die alles wat ervan over blijft gaan verslinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.