Oeps, vergeten in te plannen. Sorry! Hier is het verhaal over de broer en zus, Hans & Grietje,  dat wereldwijd bekend is. Er is geen Disney verfilming van gemaakt, maar in vrijwel elk sprookjesboek staat dit verhaaltje. Omdat Hans & Grietje in zoveel verschillende landen bekend zijn, krijg je ook verschillende versies. Ik pak de twee bekendste eruit, en zal aan het eind nog kort wat bijzonderheden opsommen.

Gebroeders Grimm – 1812

De Gebroeders Grimm zul je nog wel vaker voorbij zien komen, want zij hebben honderden verhaaltjes aangepast (zoals Assepoester) en bedacht. Zij schreven in 1812 een boek met een serie verhalen erin, Kinder- und Hausmärchen. De verhalen erin zijn genummerd, en Hans & Grietje zijn bekend onder nummer KHM15, 15e verhaal dus.

Het verhaal is vrij bekend. Hans en Grietje zijn de kinderen van een zeer arm echtpaar. Vader is houthakker en moeder is niet in beeld. Wel hebben ze een stiefmoeder, die met het idee komt om de kinderen achter te laten in het bos. Ondanks dat vader dit eigenlijk niet wil, gaat hij akkoord. Er is gewoonweg niet meer genoeg eten voor alle vier (ouders + kinderen).


Wanneer ze alleen in het bos zijn en niet naar huis kunnen komen ze een snoephuisje tegen. Daar zouden ze genoeg van kunnen eten, maar er woont een heks. Die heeft de bedoeling voor Hans en Grietje vet te mesten om lekker op te kunnen peuzelen. Uiteindelijk weet Grietje de heks met een smoes in de oven te lokken, doet hem dicht en dood de heks. Wanneer Hans en Grietje weer thuis weten te komen, is vader erg gelukkig en stiefmoeder is al overleden. Eind goed, al goed.

Nationale Opera

In 2015 maakte de Nationale Opera een eigen versie van dit verhaal, natuurlijk in de vorm van een opera. Hierin is het geen schattig sprookje meer maar een naar verhaal dat zich afspeelt in de 21e eeuw. De ouders van Hans en Grietje zijn niet straatarm, maar schatrijk. Ze willen Hans en Grietje kwijt omdat ze zonder kinderen op vakantie willen naar Ibiza. De kinderen worden gedumpt en eten een week niet voordat ze bij een peperkoekenhuisje uit komen. Vervolgens worden de kinderen dronken gevoerd door de heks waardoor ze niks meer kunnen. De heks wil Hans vetmesten, maar ook eindigt de opera met Grietje die de heks in de oven weet te lokken. Eind goed, al goed.

Broodkruimelnavigatie?

Wat wel grappig is, is dat Hans en Grietje iets bekends hebben achtergelaten in ons huidige leven. Ze zijn op heel veel websites terug te vinden, namelijk de broodkruimelnavigatie. Je ziet een voorbeeld hieronder. Wetenschap –> Letterkunde –> Boek –> Boek naar type –> Kinderboek. Daarmee kun je precies zien hoe je terecht bent gekomen bij jouw huidige pagina door simpelweg door te klikken. Net zoals dat je heel makkelijk terug kunt klikken naar een eerdere pagina (de broodkruimel, bijvoorbeeld Boek) om weer bij je startpagina (thuis, in dit geval Wetenschap) uit te komen. Dit komt bij Hans vandaan, die broodkruimels/kiezelsteentjes op grond achterliet om weer thuis uit te komen!

Feitjes

Er zijn verder weinig specifieke aanpassingen bekend, maar in sommige verhalen is er geen heks maar een wolf. Wat bijzonder van dit verhaal is, is dat het sprookje op dezelfde plek begint en eindigt. Namelijk in het huisje van Hans en Grietje. Als laatste zit het cijfer 2 er uitgebreid in, er zijn twee huisjes, twee boze vrouwen, twee vogeltjes en de kinderen gaan twee keer op pad. Heel bijzonder!

Aanstaande zaterdag komt het 3e sprookjes alweer in deze reeks, dan komt Doornroosje!

 

Marije Veentjer

Hoi! Mijn naam is Marije Veentjer en TijdreisTV is mijn platform. Ik ben 28, woon in Leeuwarden met vriend Angelo en kat Mika. Van beroep ben ik geschiedenis en mens&maatschappij docente, dat zul je hier ook vaak terug zien. Tennissen, lezen, gamen, films maken én kijken vallen onder mijn hobby's. Naast alle uitleg video's over de geschiedenis, leer- en presenteertips krijg je ook een kijkje in mijn leven. Wees welkom!

Bekijk alle content

Laat vooral een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Latest videos